.      
 

 

Fyrtøjet
(40X30 cm) 1997

<< Tilbage <<
>> Sådan opstod "Fyrtøjet >>

Om billedet
Billedet er inspireret af eventyrets første scene, hvor soldaten standses af den gamle heks, som beder ham kravle ned i det gamle, hule træ og hente et fyrtøj. Personerne har mistet deres 'maveskind', så man kan se en 'røntgenmave'. Ved at tegne på den måde kan tegningen fortælle det, de to personer på billedet tænker. Heksen vil have det meget specielle fyrtøj, for det giver magt til den, som besidder det. Soldaten derimod ønsker blot mange penge. Det har heksen jo lovet ham, når han kommer ned i bunden af træet.

I baggrunden af billedet til højre er der en kemisk fabrik. De er næsten blevet vor tids 'slotte'. I skyerne svæver pengesedler, som er blevet folks 'guddom'.

Ved at arbejde på denne surreale måde kan jeg gribe ind i vor tid, hvilket billedet er et godt udtryk for.

 

<<Top<<

Sådan opstod "Fyrtøjet"
En dansk-svensk forretningsmand købte for nogle år siden et af de smukke, gamle huse i Nyhavn. Hans tanke var, at det skulle indrettes til museum for H.C. Andersen, da Odense ikke absolut behøvede at løbe med hele æren. Digteren havde dog ofte boet i Nyhavn. Jeg fik da den ide, at så kunne jeg måske bidrage til succes'en ved at lave et H.C. Andersen- billede. Det blev begyndelsen til mine mange senere værker med H.C.A.-motiver.

Museet i Nyhavn blev kun et år gammelt, og mit værk nåede slet ikke frem i rampelyset. Men da jeg samme år var i Belgien og havde nogle af mine billeder med, heriblandt 'Fyrtøjet', opdagede jeg udlandets interesse for netop det billede. Altså måtte jeg hjem og illustrere flere af hans verdensberømte eventyr!

'Fyrtøjet' havde jeg moderniseret lidt, og det blev jeg ved med i de følgende værker. Sådan opstod min serie: "H.C. Andersen i vor tid",

<<Tilbage<<

 

 

 Fyrtøjet